De effecten van Keyword Stuffing op SEO

Ga je aan de slag met content voor op je website, dan is het belangrijk om je zoekwoorden, ofwel keywords, helder te hebben. Zoekwoorden zijn de woorden of korte zinnen die mensen in zoekmachines invoeren om informatie te vinden. Maar let op, het te veel gebruiken van zoekwoorden staat bekend als “keyword stuffing”. Bij keyword stuffing worden zoekwoorden onnatuurlijk vaak op een pagina geplaatst om hoger te scoren in zoekresultaten.

Hoewel dit vroeger een gebruikelijke tactiek was, is het tegenwoordig niet alleen ineffectief, maar kan het zelfs schadelijk zijn voor jouw SEO-inspanningen. Waarom? Dat ga ik je vertellen.

Wat is keyword stuffing precies?

Keyword stuffing is een black hat SEO-techniek die gebruikt wordt om zoekmachine rankings te manipuleren door opzettelijk een groot aantal trefwoorden te gebruiken op een webpagina, in de hoop hoger te scoren in de zoekresultaten. Dit wordt vaak gedaan door zoekwoorden herhaaldelijk in de tekst te plaatsen, vaak zonder zinvolle context. Het kan zowel in zichtbare tekst als in onzichtbare tags, zoals metatags in de HTML-code van een pagina, worden toegepast.

Waarom is keyword stuffing slecht voor SEO?

Wanneer zoekmachines keyword stuffing detecteren, interpreteren ze dit als spam en beschouwen ze de inhoud als niet relevant voor de zoekopdracht van gebruikers. Dit leidt tot een lagere ranking in zoekresultaten of zelfs een penalty of ban van zoekmachines. Je hoeft geen online marketeer te zijn om te begrijpen dat dit niet goed is voor de zichtbaarheid van je website.

Naast dat Google geen fan is van keyword stuffing  kan het ook een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring van je bezoekers. Het te veel gebruiken van een specifiek zoekwoord kan leiden tot een onnatuurlijke en geforceerde tekst, waardoor het voor je bezoekers niet fijn leest. De kans is groot dat je bezoekers niet meer terug komen omdat het lezen van de tekst meer irritatie opleverde dan informatie. Het is dus beter om te focussen op kwaliteitsinhoud met relevante zoekwoorden op een natuurlijke manier geplaatst.

Hoe gebruik je zoekwoorden dan wél?

Schrijf voor de lezer, niet voor zoekmachines

Het is belangrijk om inhoud te schrijven die interessant, nuttig en informatief is voor de lezer, niet alleen om te scoren in zoekresultaten.

Gebruik zoekwoorden op strategische plaatsen

Gebruik zoekwoorden op strategische plaatsen, zoals in de titel, in de eerste alinea en in de koppen.

Schrijf kwalitatief goede content

Concentreer je op het schrijven van kwalitatief goede content. Google herkent dit namelijk steeds beter en de lezer heeft er meer aan.

Gebruik synoniemen voor je zoekwoorden

Gebruik synoniemen in plaats van herhaaldelijk dezelfde trefwoorden te gebruiken.

Stoppen met proppen

Stoppen met proppen, daar komt het op neer. Gebruik je zoekwoorden op een natuurlijke manier. Schrijft voor jou fijner, leest voor je bezoeker fijner en je maakt er Google gelukkig mee.